Home
Blog
Bestemmingen
Het Sint Jorisklooster in de Wadi Qelt

Het Sint Jorisklooster in de Wadi Qelt

op 22 juli 2014
1 minuut leestijd
Het Sint Jorisklooster in de Wadi Qelt

Wadi Qelt is een rotsachtige ravijn gelegen in de Judea woestijn in de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van Jeruzalem dat eindigt bij Jericho, in de buurt van de Dode Zee.

In deze afgelegen en dorre vallei kleeft een 4e-eeuws klooster gevaarlijk tegen de rotswanden. Het klooster dat oorspronkelijk werd gebouwd rond een grot, groeide in de 5de eeuw onder de Grieks-orthodoxen toen hun meest beroemde monnik en naamgenoot Gorgias van Koziba er ging wonen.

Het Sint Jorisklooster begon in de 4e eeuw, toen een paar monniken op zoek gingen naar de woestijn ervaringen van de profeten en de grot gebruikten voor onderdak. Ze geloofden dat Elia hier gevoed werd door raven. Het Grieks-orthodoxe klooster werd in de late 5e eeuw gebouwd door John van Thebe, die een kluizenaar werd en verhuisde van Egypte naar Syrië Palaestina. Het klooster kreeg de naam Sint Joris, naar de beroemdste monnik die er woonde.

Het klooster ligt op 20 kilometer van Jeruzalem langs de historische weg van Jericho naar Jeruzalem, dat parallel aan het dal loopt. Een voetgangersbrug over het Wadi Qelt ravijn verbindt het klooster aan de weg.

 

Meer blogs