Home
Blog
Bestemmingen
Het hart van Azië: Oezbekistan

Het hart van Azië: Oezbekistan

op 11 februari 2013
1 minuut leestijd
Het hart van Azië: Oezbekistan

Oezbekistan is een land in centraal Azië, dat onder andere grenst aan Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan. Het land, dat zich nog maar kort geleden uit de Sovjet-omhelzing heeft losgemaakt, was eens het geestelijke brandpunt van de islamitische beschaving in de rijke handelscentra langs de oude zijderoute.

Oezbekistan is een land in centraal Azië, dat onder andere grenst aan Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan. Het land, dat zich nog maar kort geleden uit de Sovjet-omhelzing heeft losgemaakt, was eens het geestelijke brandpunt van de islamitische beschaving in de rijke handelscentra langs de oude zijderoute. Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was deze route de belangrijkste verbinding tussen oost en west. De route was van uitzonderlijk belang, niet alleen voor de handel, maar ook op het gebied van cultuur en wetenschap. 

Oezbekistan was tot voor kort moeilijk toegankelijk. Tot Unesco niet lang geleden besloot bijzondere aandacht aan de ontwikkeling van de voormalige zijderoute te schenken, vanwege het grote cultuurhistorische belang van dit gebied. Een bezoek aan de route is dan ook nog steeds een avontuur, maar vooral ontdekkingstocht. Khiva, Samarkand en Bukhara, ooit bruisende steden aan de zijderoute, liggen geïsoleerd en zijn door de jaren heen verrassend intact gebleven. Wandelend door de smalle straatjes en genietend van de kleurrijke architectuur met de typerende turkooizen decoraties waant u zich terug in de tijd. Deze steden staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst!

U vindt hier vele monumenten, woestijnsteden, moskeeën en musea. Samarkand, dat ooit door Alexander de Grote werd veroverd, heeft zelfs zo veel turkooizenkleurige moskeeën en paleizen dat het wel een sprookjesstad lijkt! Niet alleen de imposante koranscholen, paleizen en minaretten van het land zijn goed bewaard gebleven, maar ook de kleurrijke tradities en gebruiken. Het land staat bijvoorbeeld bekend om de vele drukbezochte traditionele theehuizen. De gastvrije Oezbeken maken hier graag een praatje met reizigers.

Een reis door Oezbekistan is een reis door afwisselende landschappen met veel contrasten. Het land bestaat voor het grootste deel uit woestijn, met enkele oases. Bij de grens met Afghanistan en Kirgizië is het landschap bergachtig, met besneeuwde bergen tot maar liefst 4.800 meter hoog! De Ferganavallei in het oosten is groen en bestaat uit grasland afgewisseld met katoenplantages.

Oezbekistan heeft weinig toerisme en lijkt wat in de vergetelheid te zijn geraakt. Dat is geheel onterecht! Ga daarom met de beste reisleiders van SRC-Cultuurvakanties naar het hart van Azië. Ontdek het uitzonderlijk rijke verleden van dit gastvrije land met zijn kleurrijke karavaansteden en indrukwekkende natuur. Onze kundige reisleiders vertellen u gepassioneerd over de kunst, architectuur, (culinaire) cultuur en geschiedenis ervan. Laat uw zintuigen prikkelen in overweldigend Oezbekistan, met zijn kleurrijke tradities en gebruiken! SRC-Cultuurvakanties: dé specialist in het organiseren van culturele reizen wereldwijd.

Top reizen naar Oezbekistan

Reisorganisaties met reizen naar Oezbekistan

Beoordelingen van Oezbekistan

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
10
Stranden
n.v.t.
Steden
10
Eten & drinken
8
Activiteiten
7