Home
Blog
Bestemmingen
De bijzondere zoutindustrie van Teguidda-n-Tessoumt

De bijzondere zoutindustrie van Teguidda-n-Tessoumt

op 29 april 2015
1 minuut leestijd
Afrika Niger
Afrika Niger

Ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van de stad Agadez, in het noorden van Niger, ligt een klein dorpje waar een bijzondere zoutindustrie wordt gedreven: Teguidda-n-Tessoumt.

In Teguidda-n-Tessoumt wonen slechts zo'n 50 families, en de bevolking hier is grotendeels seizoensgebonden. De meeste inwoners zijn gevestigd in het nabijgelegen stadje Ingall, dat toezicht biedt op de historische en vrij ongebruikelijke zout producerende industrie. De belangrijkste bron van zout is hier namelijk niet water, want dit gebied ligt in de Sahara en duizenden kilometers van zee. Nee, het kostbare zout wordt hier gewonnen uit klei.

Het hele dorp is bezaaid met honderden zout vijvers, die gevuld zijn met allerlei verschillende pastelkleuren pekelwater. Hier zijn mannen, vrouwen en kinderen hard aan het werk om zout te winnen. In de regio zijn ongeveer 20 bronnen waarvan het water zelf zout bezit. Het is echter de klei waaruit het zout gewonnen wordt. De zoute klei wordt opgegraven en naar grote vijvers gebracht. Een man stampt vervolgens met zijn voeten in de klei om er een dikke brij van te maken. Deze zilte mix wordt hierna een aantal uur alleen gelaten. Er zijn vele verschillende vijvers, en elk heeft een andere tint bruin, afhankelijk van de oorspronkelijke keur van de klei, het zoutgehalte van de oplossing en de mate van neerslag. Ook groeien er algen in sommige vijvers die zorgen voor andere kleuren van het water. Zodra de modder klaar is, wordt het zoute water uit de vijver getrokken en in kleinere verdampingsvijvers gegoten. Dit doen altijd de mannen, die ook het onderhoud van de vijvers verzorgen. De vrouwen hebben als taak om de zoutkristallen uit de vijvers te halen en de vijvers klaar te maken voor de volgende ronde.

Meer blogs