Home
Blog
Bestemmingen
Bucketlist: een reis naar Antarctica

Bucketlist: een reis naar Antarctica

2 minuten leestijd
Bucketlist: een reis naar Antarctica

De natte - én zeer koude - droom van iedere reisfanaat: Antarctica, het Witte continent. Onherbergzaam en magisch en tot voor kort onbereikbaar. Maar een bezoek aan de Zuidpool ligt nu, ook voor toeristen, binnen handbereik.

IJsschotsen en pinguïns. Dat is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je aan Antarctica denkt. En de tweede gedachte die meteen op komt: hoe kom ik er? Wij geven je een aantal tips waarom en hoe.

Wat zijn dé bezienswaardigheden van Arntarcica?

Een reis naar Antarctica is misschien wel de mooiste reis op aarde. Zo eentje die je gedaan móet hebben. Ongerepte, ruige sneeuwlandschappen, gletsjers, drijvende ijsbergen en heel veel pinguïns, orka’s en walvissen. Dit is een once in a lifetime experience.

killer whale
killer whale

antarctica
antarctica

De reis naar Antarctica is al een unieke ervaring op zich, vooral het stuk Drake Passage, één van de wildste zeeën op aarde. Er zijn verder verschillende routes mogelijk. Sommige cruises doen de Falklands, South Georgia, de Auckland Eilanden, South Shetlandeilanden, Campbell- en Ross-eiland en het tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen Macquarie Island aan. Maar de meeste toeristenreizen naar Antarctica hebben als bestemming het Antarctische Schiereiland. Hier is het klimaat het mildst en de kans het grootst dat je dieren kunt zien, zoals zeehonden, pelsrobben, walvissen en orka’s. Hier ligt ook het 4.897 meter hoge Vinson-massief, de op vijf na hoogste berg ter wereld. En uiteraard zie je hier veel pinguïns. Heel veel pinguïns. In december en januari krijgen veel pinguïns jongen. In februari en maart gaan de pinguïnkuikens op pad, wat natuurlijk een onbeschrijflijk mooi schouwspel is.

Antarctica: Hoe kom je er?

Je kunt niet zomaar op eigen houtje naar Antarctica reizen en dat is niet zonder reden. Om het kwetsbare milieu van het continent te beschermen, zijn er zeer strenge regels voor reisorganisaties en toeristen zelf.

cruise antarctica
cruise antarctica

De meeste reizen naar Antarctica vertrekken vanuit Ushuaia in Argentinië of Punta Arenas in Chili. Dit kan bijvoorbeeld met een zeilschip of een expeditieschip. Vanuit Zuid-Amerika duurt het, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer twee dagen om op Antarctica te komen. Vanuit Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika kun je tegenwoordig ook naar Antarctica vliegen.

Wat kost een reis naar Antarctica?

De kosten van een reis naar Antarctica zijn behoorlijk hoog (voor het behoud van dit prachtige continent misschien maar goed ook). Toch kunnen er behoorlijke verschillende zitten in het totale kostenplaatje. Zo heb je al een reis van 10 dagen, maar ook complete expedities van 30 dagen.

Met een beetje - heel veel - geluk betaal je voor een tweeweekse reis naar Antarctica zo’n 2.500 euro, maar prijzen vanaf 4.000 euro tot maar liefst 30.000 euro zijn meer aan de orde van de dag. Dit is vooral afhankelijk van welke route en wat voor soort schip je neemt.

whale
whale

Vanuit Ushuaia vertrekken er dagelijks boten naar Antarctica. Je beste kans op een goedkoper ticket is laat in het seizoen. Om de boten vol te krijgen kun je dan soms last-minute nog een goedkope deal scoren (bijvoorbeeld 1.500 euro in plaats van 5.000 euro). De prijs voor een bootticket is inclusief overnachtingen en 3x per dag eten op de boot.

Er zijn ook nóg duurdere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld met het vliegtuig vanuit Australië - jawel! - een dagtrip maken naar Antarctica. Prijzen hiervoor lopen uiteen van 825 tot 5.520 euro. Ook kun je met het vliegtuig naar de geografische zuidpool en je kunt het hele continent rondvaren.

De beste reistijd Antarctica

De enige periode dat je Antarctica als toerist kunt bezoeken is in het voorjaar en de zomer, in Antartica van november tot maart. De temperatuur schommelt in de ‘toeristengebieden’ dan rond het vriespunt, met uitlopers tot maximaal vijf graden. In december en januari blijft het bijna 24 uur licht. Een bijzondere ervaring! 

In de winter (dus onze zomermaanden) kan het -10 tot -30ºC en zelfs nog kouder worden. Dan leven er alleen wetenschappers op Antarctica.

Top reizen naar Antarctica

Reisorganisaties met reizen naar Antarctica

Meer blogs over Antarctica

Beoordelingen van Antarctica

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.5
Cultuur
8.5
Stranden
n.v.t.
Steden
8.5
Eten & drinken
8.5
Activiteiten
9.5