Home
Blog
Algemeen
's Werelds diepste grot: de Voronjagrot

's Werelds diepste grot: de Voronjagrot

op 11 juli 2014
1 minuut leestijd

In de onafhankelijke Georgische autonome republiek Abchazië bevindt zich de diepste grot ter wereld, de Voronjagrot. Het is de enige grot op aarde die dieper is dan 2000 meter.

De Voronjagrot staat ook wel bekend als de Kroebera-Voronia-grot of Grot van Kroeber en in het Russisch betekend het 'Kraaiengrot'. Het is gelegen in het Arabikamassief van het Gagragebergte, een van de grootste kalksteenkarst gebergtes in de Westelijke Kaukasus regio van Georgië. Er bevinden zich hier enkele honderden grotten, die meer dan 5 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Vijf van deze grotten zijn dieper dan 1000 meter en de Voronjagrot is met 2197 meter diepte de diepste grot van onze planeet.

De grot is meer dan 16 kilometer lang en bestaat voor een groot deel uit diepe, verticale punten, die onderling met elkaar zijn verbonden. De grot begint hoog in de bergen, op een hoogte van 2256 meter en heeft een smalle ingang. De grot moest op veel plaatsen open worden gebroken, omdat het te smal was voor een doorgang. Op 200 meter diepte wordt de grot verdeeld in twee hoofdtakken: Non-Kuybyshevskaya (in 2008 verkend tot een diepte van 1293 meter) en Main (in 2007 verkend door Aleksandr Klimtsjoek tot 2197 meter, het huidige wereldrecord). De grot is nu een populaire bestemming voor expeditieteams van over de hele wereld.

Top reizen naar Georgië

Reisorganisaties met reizen naar Georgië

Beoordelingen van Georgië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
n.v.t.
Cultuur
n.v.t.
Stranden
n.v.t.
Steden
n.v.t.
Eten & drinken
n.v.t.
Activiteiten
n.v.t.