Home
Blog
Algemeen
Afscheid van een reis-icoon: de VW Kombi

Afscheid van een reis-icoon: de VW Kombi

op 4 januari 2014
1 minuut leestijd
Afscheid van een reis-icoon: de VW Kombi

Sinds 1950 is de VW Kombi continue in productie geweest, maar daar kwam op de laatste dag van 2013 een einde aan.

Sinds 1950 is de VW Kombi continue in productie geweest, en daarmee is het de langste ononderbroken automobielproductie ter wereld. Tot voor kort werd het klassieke busje nog geproduceerd door Volkswagen Brazilië, maar die staakte de productie op de laatste dag van 2013, na 63 jaar.

Zo'n 3,5 miljoen van deze betaalbare, utilitaire voertuigen, met hun klassieke doek gordijnen, zijn er in de loop der jaren gemaakt. In de jaren '60 werd de Kombi razend populair bij surfers en hippies, die het busje gebruikten als huis op wielen.

Vanwege nieuwe wetgevingen in Brazilië, dat vereist dat alle nieuwe voertuigen worden uitgerust met een ABS rem en airbags voor bestuurder en passagier, is Volkswagen genoodzaakt de productie te beëindigen. De Volkswagenfabriek in São Bernardo do Campo, een Braziliaanse gemeente in de deelstaat São Paulo, is de grootste VW fabriek buiten Duitsland en produceerde de afgelopen 56 jaar zo'n 1,5 miljoen Kombi's. Met een Limited Edition model in een oplage van 1.200 stuks zal Volkswagen afscheid gaan nemen van de Kombi. De speciale uitvoering zal voorzien zijn van een two-tone lak, waarbij de wielen en het bovenste deel van de carrosserie in wit zijn gespoten. Ook worden speciale gordijnen opgehangen en plakt Volkswagen de sticker ‘56’ op het model om te verwijzen naar de 56 jaar lange productietijd. In het interieur wordt op het dashboard nog het betreffende nummer uit de oplage genoemd.

Ondanks dat de Kombi's officieel uit productie zijn genomen, hopen we deze klassieke busjes nog vaak tegen te komen rijdens het reizen!

Gerelateerde blogs

hey hallo