Geschiedenis

De geschiedenis van Zweden gaat ver terug, maar er is slechts weinig bekend over de bewoners die al in de oude steentijd in het gebied waren gevestigd. Wel zijn er nog prehistorische monumenten en overblijfselen te vinden die teruggaan tot 5000 voor Christus.

De Vikingperiode van 800 tot 1050 na Christus betekende aan de ene kant een bloeitijd voor de Scandinavische beschaving, maar aan de andere kant ook een periode vol strijd tussen de verschillende landen. Na de Vikingtijd en de vroege middeleeuwen sloten Zweden (waar toen ook Finland nog toe behoorde), Noorwegen en Denemarken samen de Unie van Kalmar. Na verloop van tijd stapte Zweden uit de Unie en in 1523 werd het land een monarchie.

In de zeventiende eeuw was Zweden een heuse grootmacht in Europa, na de gebiedsuitbreiding met delen van de Baltische staten en Duitsland. Aan het begin van de achttiende eeuw nam de macht van Zweden weer af en verloor het land de overzeese gebieden. Ook Finland scheidde zich af van Zweden. Na 1814 is Zweden nooit meer in oorlog geweest met een ander land. In 1995 trad Zweden toe tot de Europese Unie.

Meer weten over reizen naar Zweden?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Zweden