Geschiedenis

De eerste Maleisiërs (Proto-Maleisiërs genaamd) trokken in 2.000 voor Christus vanuit Zuid-China naar de gebieden aan de kust en de eilanden die daar lagen. Rond het begin van onze jaartelling kwamen de Deutero-Maleisiërs in deze gebieden wonen. De huidige bewoners van het land stammen af van deze groep.

De Straat van Malakka, waar Maleisië aan ligt, is een drukke scheepvaartroute tussen India en China. Vandaar dat Maleisië al vroeg werd gebruikt als tussenstop door Indiase en Chinese zeelui. Dat het land ook nog goud bevatte, maakte het helemaal gewild. Maleisië werd een welvarend land. Rond 1400 werd de islam er geïntroduceerd.

De havenstad Malakka kreeg veel macht en daardoor ook veel vijanden. In 1511 grepen de Portugezen er de macht, opgevolgd door de Hollanders in 1641. Je kunt er nog steeds overblijfselen vinden uit de Nederlandse periode, zoals het Stadthuys en de Hollandse kerk in het centrum van Malakka. Van 1795 tot 1957 was Maleisië onderdeel van het Britse Rijk, maar uiteindelijk werd het land toch zelfstandig.

Meer weten over reizen naar Maleisië?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Maleisië