Wie deze zomer op reis gaat met een touroperator, mag zich verwachten aan een forse brandstoftoeslag. Bij vertrek in juli kan die meer dan 90 euro per persoon bedragen, zo schrijven de kranten.
Wie deze zomer op reis gaat met een touroperator, mag zich verwachten aan een forse brandstoftoeslag. Bij vertrek in juli kan die meer dan 90 euro per persoon bedragen, zo schrijven de kranten.
Bij Thomas Cook varieert de toeslag per persoon per traject voor afreizen in juli van 8,64 euro voor nabije bestemmingen, tot 44,8 euro voor exotische reizen zoals Sri Lanka. Bij Jetair (en Sunjets) liggen de toeslagen iets hoger. Een familie van vier die een exotische reis plande, kan dus een factuur van een kleine 400 euro extra voorgeschoteld krijgen.
De touroperators bepalen de hoogte van de brandstoftoeslagen ongeveer twee maanden voor de eigenlijke reis. De toeslag komt bovenop de prijs die afgesproken is bij de boeking. Klanten kunnen zich tegen een bepaalde meerprijs indekken tegen de toeslagen. De brandstoftoeslagen liggen al jaren onder vuur.
Olieprijs remt reislust
Hoewel het jaar goed begon voor de Europese toerismebranche, vlakt het herstel nu af. Sinds een paar weken is het tempo eruit bij de luchtvaartmaatschappijen en het herstel in de hotelsector lijkt over de piek heen te zijn.
Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalrapportage en vooruitblik van de European Travel Commission (ETC).
De afnemende reislust heeft onder andere te maken met de hoge olieprijs, waardoor reizen duurder wordt. Bovendien neemt het besteedbare inkomen van consumenten daardoor af.
Omdat de luchtvaartmaatschappijen vanaf het begin van het zomerseizoen flink meer vliegtuigen inzetten en het groeitempo van de vraag afvlakt, zouden tickets volgens de ETC de komende tijd wel goedkoper moeten worden. Dat zou de vraag dan weer kunnen stimuleren.
De hotels zullen de komende tijd niet veel voller komen te zitten dan nu het geval is. De prijzen gaan nog wel omhoog, omdat de vraag nog steeds groter is dan vorig jaar.
Japanners
Japanners gaan dit jaar naar verwachting veel minder vaak op reis. De ETC schat op basis van eerdere crises dat het uitgaand toerisme met 10 procent daalt. Europa zal daar niet heel veel last van hebben; Japanse toeristen blijven de laatste jaren al veel vaker in de Aziatische regio.
Binnen Europa staat Nederland op de achtste plaats als bestemming waar Japanners naartoe gaan.