Home
Blog
Reisadviezen
Écht lokaal reizen, hoe doe je dat?

Écht lokaal reizen, hoe doe je dat?

op 27 december 2017
3 minuten leestijd
Écht lokaal reizen, hoe doe je dat?

Bestaat dat? Een reisbureau dat je helpt je reis ‘lokaal’ te maken? Zoals; “echt in contact komen met de mensen van het land?” Ja, dat bestaat: het heet Local Hero Travel.

Doe het zelf

Natuurlijk wil je zelf je reis regelen. Je eigen vlucht, je eigen route, je eigen slaapplekken. Maar een beetje hulp is toch wel fijn. Vooral als die hulp komt van iemand die er zelf woont. Die de leuke plekjes kent en je handige tips geeft. Maar, hoe kom je aan zo iemand?

Vrienden

In 2014 begonnen Eppo, Sander, Stef en Wilkin, oude rotten in de avontuurlijke reisbranche, Local Hero Travel. Geen gewoon reisbureau, maar een professioneel online platform waar je je eigen rondreis boekt, direct in het land waar je heen wilt. Bij expats maar vaker nog bij echte ‘local Hero’s’. Dat zijn reisspecialisten die werken bij, of eigenaar zijn van, reisorganisaties met een hart. Eppo: “Het is voor ons eerder een wereldwijd netwerk van vrienden.”

Community

Sander: “Local Hero Travel wil dit netwerk van “local Hero’s” met je delen. Ze geven je reis een lokaal tintje, wijzen je de verborgen plekjes en zetten je reis precies zo in elkaar als je wilt. Je kunt ze gewoon in het Engels (soms zelfs Nederlands) mailen, bellen of Skypen. Inmiddels is het aantal bestemmingen uitgebreid en hebben we een ware community.”

Wat voor reizen?

Stef: “Tja, dat hangt van je zelf af. Er kan veel, zo niet alles. Zolang je interesse hebt in het land waar je heen wilt. Kleinschalige lodges of centraal gelegen boetiek hotels, natuurlijk. Luxe resorts en 5 sterren hotels? Nou, voor een paar dagen. Standaard bus excursies? Liever niet, wel de bijzondere dagtrips die je in contact brengen met de locals.”

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Local is beter?

Wilkin: “Comfort op vakantie is fijn, ik ga ervoor. Je wilt toch genieten van je vakantie euro’s.
Een lekker zwembad en toch een paar van de must do’s van je bucketlijst afstrepen. Maar wat voor mij mijn reis maakt is niet alleen strand en lekker eten (best belangrijk trouwens), maar vooral gewoon een praatje maken met lokale mensen, horen hoe zij dingen ervaren, wat zij belangrijk vinden en zien hoe zij leven.”

Hoe doe je dat ‘’Écht lokaal reizen”?

We vroegen Henk, de Local Hero in Thailand, die jarenlang een homestay programma runde, hoe je dat doet, dat ‘travel local’. Henk: “Ik ken genoeg situaties waarin reizigers contact hebben met de lokale bevolking maar je moet je er wel voor open stellen. Net als mijn collega’s vertel ik je waar je wat kunt eten, wat moet drinken, het leukste feest of activiteit. Geen Tripadvisor, maar gewoon een paar van mijn eigen favorieten.”

Waar slaap je?

Henk: “Ik regel hotels waar je geen nummer bent en laat je kennismaken met de lokale community. Bijvoorbeeld door een homestay, een nachtje lokaal slapen. Misschien een beetje een drempel: primitief, geen vrijheid, ongemakkelijk. Maar dat valt mee, achteraf hoor ik vooral enthousiaste verhalen. En wie zegt dat je dat niet mag combineren met een comfortabel resort aan een lekker tropisch strand?”

Je passie delen?

Veerle (office manager bij Local Hero in Nederland): “Dat kan ook. We hebben net een nieuw initiatief ontwikkeld: je passie delen. Want hoe leuk is het om tijdens je reis iets te doen wat je leuk vindt en dit te delen met een local met dezelfde passie? Ga bijvoorbeeld yoga beoefenen in een lokale sportschool, ga gitaar spelen met een lokale band of bezoek een schooltje. Een halve dag ben je op pas met een begeleider die de taal spreekt, zodat je écht contact hebt. Uniek, want dit wordt nog nergens anders aangeboden.”

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Heb je nog handige tips?

Henk: “Zoek actief naar de plekken waar mensen bezig zijn en ga er echt op af. Leun niet achterover en wacht op wat ze je vertellen, maar stel zelf vragen en toon belangstelling. Het ligt voor de hand: je krijgt terug uit contact met de locals wat je er zelf in stopt. Hoe actiever je zelf bent, hoe meer respons je krijgt.”

En als je ze niet verstaat?

Henk: “Als je de taal niet spreekt, zorg dan voor een lokale ‘’gids’’. Geen officiële, iedereen die het leuk vind je hierbij te helpen is ok. Vraag er gewoon naar. Neem de tijd, een monumentje meer of minder, ach. Gewoon ergens op een muurtje zitten, staan kijken, of wachten. Belangrijk: zorg voor een niet te vol reisschema en voldoende ‘vrije’ dagen. Dit zijn achteraf de juweeltjes van je reis.”

Ik ben een Hollander…

Henk: “Tjsa, ik ook, al woon ik hier al jaren. Lees tevoren over de lokale gebruiken. Maar ben je het weer vergeten, geen ramp. Blijf vooral jezelf. Maak je niet druk om wat anderen van je denken. Of je handig of onhandig bent, verlegen of niet. Oprechte, warme belangstelling, dat overbrugt zelfs de meest gênante situaties. Neem het niet te serieus, maak zelf ook een grapje, je houding en manier van doen zeggen alles. Een gemeende glimlach herkent iedereen, daar heb je geen Google Translate voor nodig.

Wil je ook lokaal reizen en gebruik maken van het netwerk Local Hero’s, ga dan naar Local Hero Travel en kies je bestemming. Tijdens de reisaanvraag kun je vervolgens aangeven hoe lokaal jij je reis wilt maken: verblijf je in een homestay, bezoek je een lokale community of ga je je passie delen?

Top reizen met Local Hero Travel

Beoordelingen van Local Hero Travel

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
9.3
Vervoer
9.3
Reisleiding
9.7
Prijs / Kwaliteit
9.3
Algemeen
9.5