Home
Blog
Opmerkelijk
Supertoerist reist 24 miljoen kilometer

Supertoerist reist 24 miljoen kilometer

op 29 november 2010
1 minuut leestijd
Supertoerist reist 24 miljoen kilometer

ROTTERDAM - Fred Finn (70) mag zichzelf de grootste toerist van de planeet noemen. De onwaarschijnlijke wereldreiziger heeft meer dan 24 miljoen kilometer rondgerereisd.

ROTTERDAM - Fred Finn (70) mag zichzelf de grootste toerist van de planeet noemen. De onwaarschijnlijke wereldreiziger heeft meer dan 24 miljoen kilometer rondgerereisd.

Op zijn achttiende werd Finn gebeten door de reismicrobe die hem niet meer losliet. In 52 lange jaren rondreizen vloog de steenrijke Brit 718 keer met de Concorde, naar 139 landen. Hij heeft op die manier al 70 procent van alle landen ter wereld gezien. De man heeft virtueel al 31 keer heen en terug naar de Maan gereisd en ja hoor, zijn volgend reisplan is de Maan zelf.

Het begon allemaal toen Fred Finn op zijn achttiende van Hamsphire naar New York vloog. Sindsdien hield de wereldreiziger bij uitstek een gedetailleerd dagboek bij van alle vliegtuigreizen en treintrips. Elke piloot en bestuurder hebben dat boek getekend om zijn opmerkelijke prestatie te bewijzen. Hij stak onder meer 2.000 keer de Atlantische Oceaan over en is dan ook met stip wereldrecordhouder van de meest gevlogen kilometers door één persoon ooit.

Het meest merkwaardige is zijn wereldrecord Concordevluchten, overduidelijk zijn favoriete vervoermiddel. De globetrotter maakte op één dag zelfs eens drie Concorde-vluchten. Op zijn 718 reizen met dit supersonische toestel zat hij altijd op dezelfde stoel.

Grenzen verleggen
"Nu ik alle uithoeken van deze wereld gezien heb, moet ik mijn grenzen verleggen", zegt Fred Finn. "Toen Pan American zijn commerciële vluchten startte, heb ik me meteen ingeschreven voor een reis naar de maan, maar helaas bestaat die luchtvaartmaatschappij niet meer. Ik hoop dat er toch nog een kans in die richting zal komen."

De gepensioneerde wereldreiziger die momenteel met zijn jonge vrouw Alla (35) in de Oekraïense stad Komsomolsk woont, gokt dat zijn reizen alles bij elkaar ongeveer 2 miljoen pond hebben gekost. "Maar de meeste tripjes waren wel werkgerelateerd", aldus Fred.

Uiteraard heeft hij onderweg het nodige meegemaakt in het vliegtuig. Zo ontmoette hij Beatles-legende Sir Paul McCartney, zangeres Dolly Parton en dineerde hij met Johnny Cash.

De wereldreiziger geeft nog mee dat hij werkelijk dol is op Kenia en Nigeria maar niks vindt. Hij heeft niet meer de ambitie om nog nieuwe landen te ontdekken. "Ik heb immers meer plaatsen bezocht dan ik ooit kon dromen, dat volstaat," besluit Fred.