Home
Blog
Bestemmingen
De hertenstenen van Mongolië

De hertenstenen van Mongolië

op 6 mei 2014
1 minuut leestijd
De hertenstenen van Mongolië

Verspreid over de graslanden van Noord-Mongolië en het zuiden van Siberië liggen honderden megalieten met ingekerfde symbolen die lijken op vliegende rendieren

Verspreid over de graslanden van Noord-Mongolië en het zuiden van Siberië liggen honderden megalieten met ingekerfde symbolen die lijken op vliegende rendieren. Deze stenen platen staan bekend als hertenstenen en variëren van drie meter tot wel 15 meter hoogte. Ze komen voor in kleine groepen, of geconcentreerd in grotere groepen, vaak in combinatie met stenen grafeuvels, genaamd khirigsuur. Er zijn meer dan 900 hertenstenen in Centraal-Azië en Zuid-Siberië, waarvan 700 in Mongolië. Er wordt verondersteld dat deze monumenten stammen uit het 1e millennium v.Chr. en door Scytho-Siberische bronstijdnomaden werd opgericht. Latere culturen hebben de stenen vaak voor hun grafheuvels en andere doeleinden hergebruikt.

De hertenstenen zijn meestal opgebouwd uit graniet of groensteen, afhankelijk van wat het meerste voorkomt in de omgeving. Op vrijwel alle hertenstenen zijn afbeeldingen van rendieren te zien, waarbij de allervroegste stenen vrij eenvoudige beelden van rendieren bevatten, maar naarmate de tijd vorderde werden deze steeds gedetailleerder. De rendieren werden meestal vliegend door de lucht afgebeeld, in plaats van lopend over het land. Ook zijn er versies waarbij de rendieren een zon of zon-gerelateerde afbeeldingen in hun gewei hebben.

Om de hertenstenen te zien kun je bijvoorbeeld reizen naar de stad Mörön, in het noorden van Mongolië. Bij deze stad bevindt zich de gelijknamige luchthaven Mörön, waar regelmatig op gevlogen wordt vanaf Ulaanbaatar.

Reisorganisaties met reizen naar Mongolië

Meer blogs over Mongolië

Beoordelingen van Mongolië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.2
Stranden
n.v.t.
Steden
6.2
Eten & drinken
6
Activiteiten
7.6