Home
Blog
Algemeen
Stappenplan: werken en reizen als digital nomad

Stappenplan: werken en reizen als digital nomad

op 11 februari 2020
3 minuten leestijd
Stappenplan: werken en reizen als digital nomad

Van grijs kantoor naar tropisch paradijs: als digital nomad kan je je werk overal doen, zolang je een laptop en internetverbinding hebt. Hoe kan jij dit ook bereiken?

Digital nomads reizen de wereld rond en verdienen ondertussen gewoon geld. Dankzij een laptop en internetverbinding kunnen ze hun werk overal uitvoeren, ongeacht locatie. Lijkt dit jou ook wel wat? Werken vanaf Bali, Mexico of Kaapstad? Check dan deze vijf tips uit het boek Work Hard Travel Harder.

1. Locatie-onafhankelijk werk

Welk werk kan je doen als digital nomad? Digital nomad is namelijk geen beroep, het is meer een vorm hoe je je werk uitvoert. Dat werk moet locatie-onafhankelijk zijn, zodat je het overal kan uitvoeren. Zolang je maar een laptop en internetverbinding hebt, doet het er dan dus niet toe of je nu in Nederland, Spanje of zelfs Thailand zit. Beroepen die geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld tekstschrijver, software developer, graphic designer, reisblogger, virtueel assistent of social advertising specialist. Zolang je jouw werk op een computer kan doen, is dit prima geschikt voor digital nomads.

2. Bepaal zelf waar je werkt

Misschien is jouw werk inhoudelijk best geschikt om locatie-onafhankelijk uit te voeren, maar heb je een werkgever of opdrachtgever die liever hebt dat jij elke dag op kantoor zit. Jammer! Ook werkgevers en opdrachtgevers hebben er namelijk baat ben als jij - af en toe - vanuit het buitenland werkt. Hartstikke inspirerend! Kan je ze niet overtuigen? Dan zul je een andere werkgever of andere opdrachtgevers moeten zoeken. Als freelancer is het doorgaans iets makkelijker om zelf te bepalen waar je werkt. Voor jezelf beginnen is wellicht dus de slimste optie als je wilt gaan werken en reizen als digital nomad. Start dus vooral met (nieuwe) klanten vinden, dat is jouw ticket naar het paradijs!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

3. Mentale drempel

Nu hoef je alleen nog maar een ticket te boeken en te gaan. Maar wat doe je eigenlijk met je huis? En wat als je partner geen digital nomad wil worden? En wat vinden je ouders er trouwens van? Grote kans dat je te maken krijgt met twijfels en onzekerheden als je wilt gaan starten als digital nomad. Niet iedereen zal het begrijpen. En misschien vind je het zelf ook wel heel erg spannend. Maar wat heb je te verliezen? Je kan het toch altijd gewoon proberen? Tip: boek eerst eens een workation (werkvakantie) van twee weken naar Spanje. Zo kan je rustig aftasten of deze lifestyle echt iets voor je is. Je huis opzeggen kan later ook nog. Of je verhuurt je woning zodat je geen dubbele lasten hebt, maar wel een thuisbasis houdt.

4. Productief zijn op reis

Als digital nomad heb je enorm veel vrijheid. Je kan reizen waar en wanneer je wilt, je kan je werk toch overal doen. Maar de valkuil is hierdoor ook dat je helemaal niet aan werken toekomt. Er is altijd wel een land, stad of tempel te ontdekken, en dat is doorgaans interessanter dan achter je laptop zitten. Toch moet er als digital nomad gewoon gewerkt worden. Anders komt er geen geld meer binnen en krijg je ontevreden klanten. Zorg dus voor een goed werkritme op reis. Werk bijvoorbeeld altijd in de ochtend wat uren door, en geef jezelf dan in de middag vrije tijd. Probeer vooral geen twee dingen half te doen, want dan duurt je werk alleen maar langer. Werken in een coworkingspace kan helpen om productief en efficiënt te werken, zodat je daarna weer kan surfen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

5. Slow travel

Nog een valkuil: te snel reizen. Maar vergeet niet dat je als digital nomad geen ‘gewone’ toerist bent. Je hebt geen 25 vakantiedagen. Je bent niet maar drie weken op reis. En je hebt bovendien ook een bedrijf te runnen. Niet gek dus dat je als digital nomad beter wat rustiger kan reizen dan je gewend bent. Het is echt een lifestyle, en als je het even wilt volhouden moet je niet als je kruit in een keer verschieten. Een andere optie: word parttime digital nomad. Dit betekent dat je niet fulltime gaat reizen en werken, maar dat je Nederland steeds afwisselt met het buitenland. Dat je locatie-onafhankelijk bent, betekent namelijk niet dat je per se moet reizen. Een huis in Nederland hebben en bijvoorbeeld een paar maanden per jaar reizen als digital nomad, is toch een heerlijke balans?

Work Hard Travel Harder?

Meer lezen over werken en reizen als digital nomad? Rondreis-blogger Suzanne van VrijeMeid.nl schreef het boek Work Hard Travel Harder en deelt hierin praktische tips, inspirerende interviews, echte verhalen en destination guides met de beste bestemmingen voor digital nomads. Zo kan ook jij locatie-onafhankelijk gaan werken en reizen wanneer jij wilt. Je koopt het boek hier

Suzanne van Duijn (foto Elke Smit)
Suzanne van Duijn (foto Elke Smit)

Meer blogs