Home
Blog
Algemeen
Op vakantie met kampeerwagen of caravan: voorbereiding en uitvoering

Op vakantie met kampeerwagen of caravan: voorbereiding en uitvoering

op 30 mei 2014
2 minuten leestijd
Op vakantie met kampeerwagen of caravan: voorbereiding en uitvoering

Op vakantie gaan met de kampeerwagen kan leuk en ontspannend zijn, maar zonder de juiste voorbereiding kan zo’n avontuur ook serieus tegenvallen. Van het kiezen van de vakantiebestemming tot het zoeken van een parkeerplaats op de camping, één verkeerde of slecht geïnformeerde keuze is voldoende om de volledige vakantieperiode in het water te doen vallen.

Op vakantie gaan met de kampeerwagen kan leuk en ontspannend zijn, maar zonder de juiste voorbereiding kan zo’n avontuur ook serieus tegenvallen. Van het kiezen van de vakantiebestemming tot het zoeken van een parkeerplaats op de camping, één verkeerde of slecht geïnformeerde keuze is voldoende om de volledige vakantieperiode in het water te doen vallen. Om dat te vermijden, vat dit artikel bondig samen waar zeker over nagedacht moet worden bij de planning van een vakantie met de kampeerwagen.

Op vakantie gaan doet men vaak een eind weg van huis, in een aangrenzend land of zelfs verder. Er moet dus vaak een aanzienlijke afstand afgelegd worden om de bestemming te bereiken. Met het vliegtuig is dit geen probleem: een grote en kleine koffer (per persoon, in het slechtste geval) is alles dat moet worden verhuisd. Maar bij het plannen van een vakantie met kampeerwagen komt heel wat meer kijken.

Een kampeerwagen is en blijft in de eerste plaats een auto
Wat met elke andere auto moet gebeuren alvorens een lange afstand af te leggen, is even goed van toepassing op een kampeerwagen. Zo moet er in de eerste plaats voor gezorgd worden dat de wagen grondig gekeurd is voor vertrek. Een bandenspanning aangepast aan de weersomstandigheden en de lading van de wagen, de optimale verdeling van die lading, een volle brandstoftank en een geldige reisverzekering zijn dingen die vaak vergeten worden, maar daarom niet minder belangrijk zijn. De slijtage van de banden moet ook worden gecontroleerd, aangezien de hele kampeerwagen op die banden rust en hierdoor geleidelijk aan kleine scheurtjes in de banden kunnen komen. Bij onvoldoende onderhoud is een klapband op termijn dus niet uitgesloten.

Maar uiteraard blijft het rijbewijs van de bestuurder de belangrijkste vereiste. Welk type rijbewijs hij/zij nodig heeft, is afhankelijk van de grootte van de kampe4erwagen. Als de reis tenslotte over de landsgrenzen heen reikt, geeft het juiste rijbewijs hebben nog geen garantie op een veilige reis. Daarom is het best om, bij een kampeerreis naar of door het buitenland, voor vertrek de buitenlandse verkeersregels grondig door te nemen en de grote verschillen met de binnenlandse regels zeker in het achterhoofd te houden.

Maar die auto is in de tweede plaats ook een vakantiewoning
Omdat zo goed als heel de (vakantie)woning mee op vakantie gaat, moet er ook op gelet worden dat dit huis meteen zijn functie kan vervullen bij aankomst en zelfs nog onderweg. De drinkwatertank moet gevuld zijn voor vertrek en de afvalwatertank bij voorkeur geledigd. Ook is voldoende toiletvloeistof voor onderweg zeker geen overbodige luxe. Bij het gebruik van gas voor verwarming, koelkast en/of oven moet voor voldoende gasflessen gezorgd worden. Deze van thuis meebrengen is een mogelijkheid, hoewel dit voor een langere vakantie veel gesjouw met zich meebrengt en dus minder aangeraden is.

Meer vakantiegangers, meer ruimte nodig, meer… tenten?
Bij gebrek aan plaats voor alle vakantiegangers in de kampeerwagen kan geopteerd worden om een of meerdere tenten als extra slaapplaats te gebruiken. Deze kunnen worden opgezet naast de wagen (eventueel onder een luifel indien deze aan de kampeerwagen kan bevestigd worden), zodat ze beschut zijn tegen wind, lichte regen of felle ochtendzon.

Vergeet tenslotte de kinderen niet
Een lange reis met kinderen kan al snel erg onaangenaam worden. Verveling bij en in het ergste geval geschreeuw van de kinderen kan makkelijk vermeden worden. Een kindvriendelijke bestemming kiezen, bv. een camping met een speeltuin, zwembad en/of kinderanimatie, of erlangs passeren en daarna verder doorreizen, doet al wonderen voor het humeur van de kleine bengels. Door de luxueuze uitrusting van de meeste hedendaagse kampeerwagens kunnen ze zichzelf ook bezighouden op hun tablet, smartphone of game console en kruipen ze ’s avonds maar al te graag het laddertje van hun stapelbed op om zo snel mogelijk de avonturen van de dag in hun dromen te herbeleven.