Home
Blog
Algemeen
Eilandhoppen in Kaapverdië: bezienswaardigheden & tips

Eilandhoppen in Kaapverdië: bezienswaardigheden & tips

8 minuten leestijd
Tarrafal strand op het eiland Santiago in Kaapverdië
Tarrafal strand op het eiland Santiago in Kaapverdië

Een reis naar Kaapverdië om te eilandhoppen is uniek en een bijzondere ervaring! De eilandengroep is divers en heeft fantastische stranden, ongerepte natuur en een interessante cultuur. Welke Kaapverdische eilanden zijn de moeite waard? Waar vind je de mooiste stranden voor jouw vakantie in Kaapverdië? Lees onze tips!

Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten westen van Afrika. Een originele bestemming waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat! De archipel bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De eilanden staan bekend om hun prachtige stranden, levendige cultuur en gevarieerde landschappen. 

Als je van plan bent om naar Kaapverdië te reizen, is het een goed idee om je reis te plannen. Je kunt waarschijnlijk niet alle eilanden bezoeken, dus je kunt vooraf een selectie maken voor jouw rondreis naar Kaapverdië. De eilanden zijn behoorlijk verschillend, en zijn niet allemaal even makkelijk te bereiken vanuit Nederland. Laten we dus eerst eens kijken naar de bezienswaardigheden op de eilanden! En dan kun je daarna een mooie rondreis uitstippelen.

De tien eilanden van Kaapverdië

Yes,Kaapverdië (ook wel Cabo Verde of Eilanden van de Groene Kaap) telt 10 prachtige eilanden en wij gaan je hier ieder eiland laten zien! Je kunt natuurlijk ook prima gaan eilandhoppen, want diverse reisorganisaties bieden rondreizen naar Kaapverdië aan waarbij je meerdere eilanden bezoekt. Vamos!

Santiago

Santiago, Kaapverdië
Santiago, Kaapverdië

Santiago is het grootste eiland van Kaapverdië en biedt een mix van natuurlijke schoonheid en culturele ervaringen. Bezoek de stad Cidade Velha, de eerste hoofdstad van Kaapverdië en de oudste Europese nederzetting in Afrika. Het was de eerste plaats waar de Portugezen zich vestigden toen ze in 1462 arriveerden, en het centrum staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De hoofdstad Praia is een andere aanrader. Portugese bouwwerken en de Afrikaanse sfeer smelten hier helemaal samen.

Maak ook een wandeling door de prachtige vallei van Paul en ga op een trektocht naar de top van de Pico da Antónia voor een adembenemend uitzicht. De binnenlanden van het eiland bestaan uit een weelderige vegetatie met rivieren en watervallen. Daarnaast geniet je van hagelwitte zandstranden en palmbomen. Santiago is ontzettend divers, en perfect als je niet veel tijd voor eilandhoppen hebt.

São Vicente

São Vicente, Kaapverdië
São Vicente, Kaapverdië

Het culturele kloppende hart van Kaapverdië is het eiland São Vicente. Hier ontdek je een bruisend nachtleven en een rijke muzikale traditie. Carnaval vieren is hier dan ook fantastisch! Je ontdekt hier ook de stad Mindelo, de op een na grootste stad van Kaapverdië. Hier vind je een prachtige mix van Europese en Afrikaanse invloeden in de architectuur, het eten en de muziek. Mindelo is de geboorteplaats van de beroemde zanger Cesária Évora, die bekend staat als de koningin van de Kaapverdische muziek. Bezoek het Cesária Évora Museum en ontdek haar leven en carrière. Verder kun je de kleurrijke markten bezoeken en de lokale keuken proeven.

Je kunt ook de berg Monte Verde beklimmen voor een adembenemend uitzicht over Mindelo en de oceaan. De binnenlanden van dit eiland zijn woestijnachtig en heel anders dan Santiago! En met een lekker windje is het een paradijs om te wind- en kitesurfen. Bovendien is duiken hier populair. Zo kun je een scheepswrak opzoeken, en heel wat mooie vissen gaan bewonderen.

Santa Luzia

Santa Luzia, Kaapverdië
Santa Luzia, Kaapverdië

Santa Luzia is het onbewoonde eiland van Kaapverdië, en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het eiland heeft een spectaculair landschap met uitgestrekte zandduinen, turquoise wateren en prachtige kustlijnen. Het nadeel? Je kunt er maar een dagje blijven! Er is geen hotel te vinden op het eiland. Het is wel dé perfecte bestemming voor rustzoekers en reizigers die op zoek zijn naar afgelegen stranden en ongerepte natuur. 

Santa Luzia is het best bereikbaar per boot vanaf het nabijgelegen eiland São Vicente, en er zijn een aantal lokale touroperators die boottochten aanbieden. Zo heb je de kans om te snorkelen en te genieten van de ongerepte natuur van het eiland. Een zeiltocht naar een verlaten eiland is natuurlijk wel het toppunt van Robinson Crusoë. Een aanrader, maar dan zonder schipbreuk natuurlijk! 

Sal

Sal, Kaapverdië
Sal, Kaapverdië

Het landschap van Sal is vergelijkbaar met São Vicente. Een woestijn, maar wel de perfecte condities om te windsurfen en kitesurfen. Het eiland is het op één na grootste eiland van Kaapverdië en heeft een bruisend nachtleven en een levendige sfeer. Het belangrijkste vissersdorpje van het eiland is Santa Maria, waar je kunt wandelen langs de strandboulevard, genieten van de lokale keuken en de levendige markten bezoeken. En bij één van de gezellige beachbars geniet je van brinhola’s, heerlijke bananenpannenkoekjes!

Andere populaire activiteiten op het eiland zijn snorkelen, duiken, vissen en zeilen. En met een kokosnoot op het strand is het natuurlijk ook goed vertoeven. Het strand is maar liefst 8 kilometer lang! Sal is ook de thuisbasis van het Pedra de Lume zoutmeer, dat een populaire toeristische attractie is vanwege de roze kleur en de therapeutische eigenschappen van het zoute water. Ook leuk is een safari door de woestijn van het eiland! En na een stoffige rit door het zand, spring je natuurlijk weer graag even in zee.

Boa Vista

Boa Vista, Kaapverdië
Boa Vista, Kaapverdië

Boa Vista betekent mooi uitzicht, en dat heb je hier zeker! Het eiland staat bekend om de mooiste stranden van Kaapverdië. En het zijn niet alleen mensen die hier van genieten, ook schildpadden komen hier graag! Daardoor zijn er veel beschermde stranden op het eiland, zodat de schildpadden ongestoord hun eitjes kunnen leggen. Stranden die je wél kunt bezoeken en absoluut gezien moet hebben, zijn Varandinha Beach en Santa Monica Beach.

Het eiland is minder druk dan Sal en heeft een ontspannen sfeer. In Sal Rei geniet je van de lokale keuken en hier zijn ook de meeste hotels te vinden. Verder heeft het eiland een indrukwekkend woestijnlandschap met zandduinen en oases, dat je kunt verkennen tijdens een quad- of jeepsafari. Vertoef je liever op het water? Tijdens een boottocht kan het voorkomen dat je walvissen en dolfijnen ziet! 

Santa Antão

Santa Antão, Kaapverdië
Santa Antão, Kaapverdië

Santa Antão is vooral bekend om zijn prachtige natuurlijke landschap en wandelpaden. Het eiland is groen! En bergachtig, en het heeft diepe ravijnen, valleien en watervallen die je kunt ontdekken tijdens een wandeltocht. Veel mensen beweren dan ook dat Santa Antão het allermooiste eiland van Kaapverdië is. Je geniet hier echt van het authentieke leven en het is een paradijs voor iedere natuurliefhebber! Bovendien heb je hier echt geen massatoerisme! De enige manier om hier te komen is per boot vanaf buureiland São Vicente.

Het eiland is ook minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld Sal en Boa Vista. Zet je telefoon dus maar uit, en geniet juist van de natuur! Ontdek bijvoorbeeld het vulkanische zandstrand van Tarrafal, ontdek de spannende autoroute over de Porto Novo-Ribeira Grande Road, of maak een waanzinnige wandeling door de Cova de Paul. En op het eiland kun je ook het meest westelijke puntje van het Afrikaanse continent bezoeken!

São Nicolau

São Nicolau, Kaapverdië
São Nicolau, Kaapverdië

Het landschap van São Nicolau is eigenlijk net zo uniek. De ene helft lijkt net op de maan, de andere is tropisch! Aan vulkaankraters, baaien en groene bossen is geen gebrek! En niet alleen de bomen en planten groeien hier goed, ook fruit en groente kom je overal tegen. Stop dus vooral even bij een lokale plantage en bewonder de bananen en mango’s in de bomen.

Monte Gordo is het hoogste punt, en je hebt hier een waanzinnig uitzicht over het eiland. Het Nationaal Park Monte Gordo is bovendien een paradijs voor wandelaars! Geen bergschoenen mee genomen? Dan strijk je neer op één van de prachtige stranden op het eiland.

Maio

Maio, Kaapverdië
Maio, Kaapverdië

Eén van de meest geïsoleerde eilanden is Maio. Dus rustzoekers… opgelet! Je geniet hier van kraakhelder water, schitterende baaien en wuivende palmbomen. De enige die wellicht je rust verstoort is een nieuwsgierige schildpad. Ook in het dorpje Vila do Maio heeft de tijd stil gestaan. Als je van het authentieke Kaapverdië wilt genieten, dan is Maio je antwoord! 

De hoogste berg van het eiland is de Monte Penoso. Je kunt hem gaan beklimmen en je geniet onderweg van de woestijnachtige landschappen. Er groeit weinig vegetatie en het eiland is erg droog. Je kunt het eiland per boot bereiken vanaf het buureiland Santiago.

Fogo

Fogo, Kaapverdië
Fogo, Kaapverdië

Ben je gek op vulkanen? Dan ga je genieten op Fogo! Hier is het écht net alsof je op de maan beland bent. En over vulkanen gesproken, de bijna 3.000 meter hoge vulkaan Pico do Fogo is ook gelijk de opvallendste verschijning op het eiland. Rondom geniet je volop van het nationaal park Fogo. Je kunt de vulkaan beklimmen, en de route neemt 3 tot 4 uur in beslag. Het uitzicht over de krater is hier echt uniek!

Om het plaatje helemaal af te maken, kun je hier in een traditioneel Cha-huisje gaan overnachten. De woestijngrond is perfect voor koffie en wijnranken. Dus in de ochtend ontwaak je met een lokale kop koffie, en in de avond kun je genieten van een glas wijn van druiven die op Fogo groeien.

Brava

Faja d’Agua op Brava, Kaapverdië
Faja d’Agua op Brava, Kaapverdië

Last but not least, Brava is een prachtig bloemeneiland, dat nog grotendeels onontdekt is. Een parel voor de natuurliefhebber! Trek je bergschoenen dus maar aan en ga dit kleurrijke eiland te voet verkennen. In het landschap kun je zo maar een drakenbloedboom tegenkomen! En de uitzichten over de Atlantische Oceaan zijn toch ook wel erg mooi! 

Nova Sintra is de grootste plaats op het eiland, en is gebouwd in een oude vulkaankrater! Het eiland is vaak in nevel gehuld, en dat geldt ook voor de hoofdstad van het eiland. Bezoek ook het kustdorpje Faja d’Agua, waar je ook meteen één van de mooiste stranden van het eiland kunt ontdekken.

Bereikbaar van de Kaapverdische Eilanden

Zoals je wel merkt, zijn niet alle eilanden even makkelijk te bereiken. Op sommige eilanden is het toerisme inmiddels begonnen, maar op andere plekjes geniet je echt van onontdekte plekjes. Vanaf Amsterdam kun je naar de eilanden Sal en Boa Vista vliegen. Vanaf deze eilanden wordt het avontuur iets groter! 

Een aantal Kaapverdische Eilanden kunnen onderling met het vliegtuig bereikt worden. Naast Sal en Boa Vista, hebben São Vicente en Santiago een internationaal vliegveld. Nationale luchthavens vind je op São Nicolau, Fogo en Maio. Alle anderen (Santa Antão en Brava) zijn enkel met een veerboot te bereiken. Hoe lastiger het is ergens te komen, hoe rustiger het is.

Santa Maria strand op Sal
Santa Maria strand op Sal

Wat neem je mee naar Kaapverdië?

Het hangt een beetje van je interesses af, maar de meeste reizigers komen naar Kaapverdië om te genieten van een strand- of wandelvakantie, of een combinatie van de twee. Naast strandspullen zijn wandelschoenen, wandelstokken en ander wandelmateriaal erg handig! Verwacht geen grote winkels op de eilanden, en ga goed voorbereid op pad. Dit geldt ook voor de watersportliefhebbers. Alhoewel je op een aantal eilanden kites en surfplanken kunt huren. Als je puur voor de stranden komt, is het leuk de beachbars te ontdekken en te genieten van een tropische cocktail.

Overige tips voor Kaapverdië

De lastigste klus is misschien nog wel het uitkiezen van welke eilanden je wilt zien. Gelukkig staan er ook kant-en-klare rondreizen voor je klaar, zodat je alleen nog maar je koffers hoeft te pakken. En het klimaat is hier het hele jaar fantastisch! Perfect om bijvoorbeeld de Nederlandse winter even te onderbreken. 

De munteenheid van Kaapverdië is de Kaapverdische Escudo (CVE), en je kunt het geld eenvoudig op de eilanden pinnen. Wel even je bankpas op wereldstand zetten! Sommige pinautomaten accepteren echter alleen Visa kredietkaarten, die dus goed van pas kunnen komen tijdens je vakantie. Op het vliegveld kun je ook euro’s wisselen. Het is niet toegestaan CVE in- of uit te voeren. Je kunt dus niet al in Nederland geld wisselen, en voor vertrek kun je het eventuele overgebleven geld weer omwisselen in euro´s.

Kaapverdië is nog best wel een verborgen parel, maar langzaamaan komen er steeds veel reizigers naar de eilanden. Het is iets langer vliegen dan de Canarische Eilanden, maar dan beland je wel echt op een unieke bestemming. Je geniet van een samensmelting van culturen, en met zoveel diversiteit tussen de eilanden raak je hier niet snel uitgekeken. Of je nu wilt genieten van tropische stranden, leuke stadjes en een waanzinnig mooie natuur, dan ga je je in Kaapverdië uitstekend vermaken!

Reisorganisaties met reizen naar Kaapverdië

Meer blogs over Kaapverdië

Beoordelingen van Kaapverdië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
9
Stranden
n.v.t.
Steden
8
Eten & drinken
8
Activiteiten
9