Home
Blog
Algemeen
95 jaar KLM: KLM door de jaren heen

95 jaar KLM: KLM door de jaren heen

op 10 oktober 2014
2 minuten leestijd
95 jaar KLM: KLM door de jaren heen

Afgelopen dinsdag vierde de KLM haar 95e verjaardag. Op dinsdag 7 oktober 1919 werd de KLM opgericht en op 17 mei 1920 werd de eerste commerciële vlucht uitgevoerd. In dit artikel een overzicht van KLM door de jaren heen.

Tijdens de viering werd een speciaal KLM 95 jaar beeldmerk gepresenteerd, de eerste steen voor de nieuwe KLM Lounge op Schiphol gelegd en het 95e KLM huisje werd getoond. 

“Dankzij de inzet, trots, expertise en energie van onze 33.000 medewerkers is KLM de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die onder haar oorspronkelijke naam opereert. Ik vind het belangrijk om deze mijlpaal te vieren. KLM is geworteld in de Nederlandse samenleving en het KLM-blauw zit in de genen van alle medewerkers. We gaan de komende jaren vol vertrouwen tegemoet”, aldus Camiel Eurlings, President- Directeur KLM.

In de beginperiode was vliegen alleen weggelegd voor de 'happy few'. Het eerste jaar vervoerde de KLM slechts 345 passagiers en 25.000 kilo post en vracht. Hoe anders is dat tegenwoordig, waarbij de KLM met een Boeing 747 wel meer dan 400 passagiers én 20.000 kilo vracht (waaronder post) kan vervoeren!

Toch groeide KLM snel en vloog het in 1924 al naar Indonesië, dat indertijd Nederlands-Indië heette en Batavia (nu Jakarta) als hoofdstad had. Dat was toen nog een heel avontuur, waarbij je wel weken onderweg was. Nu ben je er al in 15 uur :)

Het KLM vliegtuig Douglas DC-3 PH-ALS De "Specht" op het vliegveld van Lydda (Palestina) tijdens het tanken in 1937.

De Atlantische Oceaan werd voor het eerst in 1934 overgestoken met een vlucht naar Curaçao. Na de oorlog was KLM in 1946 de eerste Europese maatschappij met een lijndienst over de oceaan naar New York.

In de jaren ’50 deed de 'Economy Class' zijn intrede, waardoor vliegen voor meer mensen mogelijk werd.

De Dakota "Philipsburg" van de KLM op de luchthaven van Bonaire in 1950

De eerste straalvliegtuigen kreeg KLM in 1960. Deze waren niet alleen groter dan propeller vliegtuigen, maar ook een stuk sneller. Voor het eerst was het mogelijk om vrijwel iedere plaats op aarde met een internationaal vliegveld binnen 24 uur te bereiken.

In 1971 werd met de Boeing 747 de ‘wide body’ geïntroduceerd, die veel meer passagiers en vracht kon herbergen dan ‘gewone’ vliegtuigen. Ook ging KLM zich meer onderscheiden met een herkenbare huisstijl, en werden de marketing uitingen in de jaren '90 nog verder ontwikkeld. Bijvoorbeeld met het bekenende icoon van 'de zwaan'.

De KLM Boeing 747-200 in 1971

Samenwerking tussen luchtvaartmaatschappijen is sinds de jaren tachtig niet meer weg te denken en een belangrijk samenwerkingsverband was dat met Northwest Airlines. In 2004 zette KLM een enorme stap door te fuseren met Air France en maakt sindsdien deel uit van de AIR FRANCE KLM Groep. Gelukkig blijft KLM onder haar vertrouwde Nederlandse naam de wereld overvliegen.  

Delfts blauwe huisjes

Sinds de jaren vijftig deelt de KLM in de Business Class Delfts blauwe huisjes uit. Deze replica’s van echt bestaande monumenten worden wereldwijd gezien als een icoon van Nederland. Traditiegetrouw presenteert KLM elk jaar op haar verjaardag een nieuw Delftsblauw KLM-huisje en afgelopen dinsdag werd het 95e KLM huisje onthuld. Dit jaar is het HEINEKEN brouwhuis in Amsterdam gekozen tot KLM huisje. Extra bijzonder, omdat HEINEKEN dit jaar 150 jaar bestaat.

Het KLM logo door de jaren heen

Verjaardagsvoordeel

Wie jarig is, trakteert. Daarom geeft KLM korting op vele bestemmingen. Kijk hier voor een volledig overzicht.

Meer blogs