Home
Blog
Algemeen
10 meest gebruikte woorden op reis 10 meest gebruikte woorden op reis

10 meest gebruikte woorden op reis 10 meest gebruikte woorden op reis

op 12 februari 2011
3 minuten leestijd
10 meest gebruikte woorden op reis  10 meest gebruikte woorden op reis

Wil je niet met je mond vol tanden staan in het buitenland, dan is het aan te raden om van tevoren de belangrijkste woorden in de lokale taal op te zoeken en uit je hoofd te leren. Hier een overzicht van frasen die onontbeerlijk zijn op reis.

Wil je niet met je mond vol tanden staan in het buitenland, dan is het aan te raden om van tevoren de belangrijkste woorden in de lokale taal op te zoeken en uit je hoofd te leren. Hier een overzicht van frasen die onontbeerlijk zijn op reis.

1. Hallo/ dank u wel
Het klinkt misschien simpel, maar als je deze twee simpele woorden leert in de lokale taal, bereik je al een hoop. Locals waarderen het feit dat je de moeite doet om ze in hun eigen taal aan te spreken; het wordt gezien als een teken van respect. Misschien zit er dan zelfs een goede deal voor je in!

2. Ja/ nee
Het kennen van woorden als ja en nee is met name belangrijk in landen waarin lokale bewoners moeten rondkomen van verkoop van snuisterijen aan toeristen. Een gebaar of hoofdknik alleen kan voor verwarring zorgen. In sommige landen betekent het gebaar voor nee zelfs ja. Alleen een keihard 'nee' in de lokale taal voldoet soms om van lastige verkopers af te komen.

3. Bier en water
Vooral in landen met een warm klimaat is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Het kunnen bestellen van vloeistoffen in de lokale taal is daarnaast een goede manier om in contact te komen met de plaatselijke bevolking. Vaak zijn locals meer dan bereid om je te helpen je woordenschat nog wat uit te breiden. Wie weet deel je in no time je spannendste reisverhalen met je nieuwe vrienden.

4. Proost!
Nadat je een drankje hebt besteld en de aandacht hebt van de lokale bevolking, is het zaak om die vast te houden. Een buitenlands 'proost' doet er een schepje bovenop, versterkt het gemeenschapsgevoel en zal met een beetje geluk gedurende de rest van de avond nog zorgen voor vele lachsalvo's en gezelligheid.

5. Toilet
Als de hoge nood na alle drankjes toeslaat, sla je jezelf voor het hoofd als je niet weet wat een toilet is in de lokale taal. Hoewel de meeste mensen wel zullen snappen waar je naar op zoek bent als je met geknepen benen voor ze staat te trappelen, zal het toch sneller gaan als je gewoon de snelste weg naar de pot kunt vragen. Niet in alle landen mag je rekenen op een badkamer of een closetpot. Soms moet je genoegen nemen met een gat in de grond.

6. Bus/ taxi/ vliegtuig/trein
Reizigers maken doorgaans veelvuldig gebruik van het openbaar vervoer. Het is dan niet zo fijn om overbodig veel tijd kwijt te zijn aan het zoeken van een verstopte bushalte of treinstation. Bij een lokaal winkeltje kunnen vragen op welke manier je het beste naar je bestemming komt, scheelt dan een hoop stress en energie. Ook op het station zelf is het handig om een woordje te kunnen spreken, als je je kaartjes wilt kopen. Op die manier vermijd je verwarring, waardoor je per ongeluk op een bus naar de verkeerde bestemming wordt gezet of zelfs pas een kaartje krijgt voor een paar dagen later.

7. Namen van de omgeving
Voor het geval je taxichauffeur analfabeet is of geen kennis heeft van de Engelse naam van de plaats waar je heen moet, is het handig om namen van plaatsen in de omgeving in de lokale taal te kennen. Doe je dit niet, heb je kans op een totaal andere bestemming aan te komen. Ook wanneer je zelf reist, maar de weg wilt vragen is het handig om de plaatselijke uitspraak te kennen, want in veel landen is de kans groot dat de bevolking geen Engels spreekt.

8. Hoeveel kost dat?
'How much?' zal je niet altijd uit de brand helpen. Het is cruciaal om te weten hoe je vraagt wat iets kost als je iets wilt kopen, zodat je geen oor aangenaaid krijgt. Wil je dan ook nog het antwoord kunnen verstaan, is het leren van de getallen één tot tien op zijn minst een hulpmiddel, al zal handen- en voetenwerk hier vaak ook al uitkomst bieden. Het kennen van cijfers zal je wel helpen bij een onderhandeling en om snel een koop te bezegelen.

9. Goedkoper/ te duur
Wil je een meester worden in het afdingen, dan is kennis van woorden als goedkoop en duur en hun overtreffende trappen onmiskenbaar verbonden met je kans van slagen. Als je het respect van de kooplui op de markt weet te verdienen, tik je zo wat leuke snuisterijen voor het thuisfront op de kop. Door kennis van lokale woorden voorkom je ook dat enthousiaste verkopers je meer proberen te verkopen dan waar je voor kwam. Een voorbereid mens telt voor twee.

10. Standaard voedsel
De lokale cuisine is voor veel reizigers reden om naar een bepaald land af te reizen. Kom dus voorbereid voor de dag en leer de namen van de gerechten die je wilt proberen uit je hoofd. De chefs kunnen je zo beter helpen bij het maken van een keuze. Op die manier kom je ook niet voor onverwachte verrassingen te staan als jij verwacht een kippenpootje te bestellen en opeens een varkenshoofd op je bord hebt liggen. Ook bij voedselallergieën is het van levensbelang om het bestanddeel waar je allergisch voor bent - denk aan noten of lactose - te kunnen verwoorden in de lokale taal.

Bron: Columbus