Fietsreizen

Zin in een fietsvakantie? Boek dan een georganiseerde fietsreis! Je fietst een prachtige route en bent verzekerd van mooie plekken om te overnachten. Je kunt een groeps-fietsreis boeken of een individuele fietsreis.

Nederland is natuurlijk een écht fietsland en we fietsen vaak dagelijks van A naar B. Maar een fietsvakantie is natuurlijk ook een fantastisch idee! En alhoewel je lekker actief bezig bent, is er genoeg tijd voor ontspanning. Of je nu in Nederland gaat fietsen, in Europa of elders in de wereld, er zijn onwijs veel routes om uit te kiezen!

Groepsreizen met de fiets

Eén van de makkelijkste manieren om op fietsvakantie te gaan is met een groepsreis. Er is een groot aanbod aan fietsvakanties binnen én buiten Europa en je kunt zo lang of kort fietsen als je maar wilt. Een groot voordeel van een groepsreis is dat je bagage vaak naar de volgende plaats van bestemming wordt vervoerd. Zo hoef je zelf dus helemaal niets mee te nemen! Ook staan er vaak fietsen voor je klaar, maar je kunt natuurlijk ook je eigen fiets meenemen.

Je overnachtingen zijn van tevoren al geregeld en je slaapt vaak in bijzondere accommodaties. Bij het boeken ontvang je een uitgebreide routebeschrijving en een kaart zodat verdwalen bijna onmogelijk is. Sommige aanbieders hebben zelfs een professionele route-app die ontzettend makkelijk is.

Individuele fietsreizen

Natuurlijk kun je ook zelf op pad gaan en een geweldige route uitstippelen. Via social media, Strava, Komoot of een zoekopdracht online kom je al prachtige routes tegen! Je kunt zelfs heel makkelijk je eigen route samenstellen met behulp van een fietsknooppuntenplanner. Zo kun je de knooppunten die je wilt volgen instellen en het aantal kilometers wordt gelijk voor je berekend! 

Je bent natuurlijk meer op jezelf aangewezen, maar je kunt alvast van tevoren de accommodaties boeken. De bagage moet je zelf meenemen en fietstassen van een goede kwaliteit zijn geen overbodige luxe. Ga je kamperen? Dan is een lichtgewicht tent een aanrader! Neem ook niet te veel kleding mee. Het is veel handiger onderweg een wasje te draaien. Bedenk ook of je zelf wilt gaan koken, of dat je onderweg uit eten gaat. Alle beetjes qua gewicht schelen!

Mooie fietsroutes

Voor iedere niveau zijn er fantastische fietsroutes te vinden. De ene persoon houdt van lange vlakke wegen, terwijl een ander niet weg kijkt voor een flinke kuitenbijter! Mooie vlakke fietsroutes zijn onder andere het Fietserpad bij ons in eigen land. Je fietst vanaf Zuid-Limburg naar de Waddenzee en je kunt de route eventueel weer terugfietsen. Onderweg stop je bij natuurgebieden als de Maasduinen, de Drentse Aa, de Weerribben-Wieden en natuurlijk het Waddengebied.

De 1.000 kilometer Maasfietsroute is ook relatief vlak en gaat door de landen Nederland, België en Frankrijk. Of wat dacht je van de 125 kilometer lange Vennbahn Radweg door Duitsland, België en Luxemburg? Andere aanraders zijn de Moezel-fietsroute van 251 kilometer lang, de 1.233 kilometer lange Rijn-fietsroute of de Oostzee-Fietsroute in Duitsland.

Wil je juist de bergen in? Dan is wellicht een geweldige e-mountainbiketocht door de Franse Hautes Alpes iets voor jou! Of ontdek de Alpe Adria Radweg die van Oostenrijk naar Italië loopt. Deze route gaat onder andere langs Salzburg en de 2.200 meter hoge Stubnerkogel-hangbrug. Of volg de oude wegen naar Rome en leg bijna 2.000 kilometer af om deze eeuwenoude stad te bereiken. De route begint in Nederland en gaat via België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland naar Italië.

En voor de échte fanatieke fietsers is de langeafstandsroute The Great Trail super. Deze route is maar liefst 24.000 kilometer lang en gaat dwars door Canada! Je bent er even mee bezig, maar deze unieke ervaring ga je echt nooit meer vergeten! Je kunt natuurlijk ook een klein stukje uitkiezen en voor een kortere variant gaan. Andere mooie fietslanden buiten Europa zijn Cambodja, China, Laos, Thailand, Marokko. Unieke langeafstandsroutes zijn bijvoorbeeld de 11.000 kilometer lange Andes Trail in Zuid-Amerika of de Sydney to Perth fietsroute van bijna 6.000 kilometer.

Tips voor je fietsvakantie

Natuurlijk hoef je niet de halve wereld rond te vliegen voor mooie fietsroutes, maar zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos en is er voor ieder wat wils. Welk type fietser je ook bent, een goede voorbereiding is het halve werk. Neem je je eigen fiets mee? Dan is het belangrijk om even langs de fietsenmaker te gaan voor vertrek. Zorg er ook voor dat je kleine (of grote) reparaties zelf kunt doen. Natuurlijk is het handig gereedschap mee te nemen inclusief een extra band.

Als je een langeafstandsroute hebt uitgekozen is het ook een aanrader thuis te beginnen met trainen. Zo is je conditie verbetert en ben je beter bestand tegen zadelpijn. Neem ook vooral niet te veel mee en pak je bagage is speciale fietstassen voor het gemak. Een goede reisverzekering is natuurlijk ook belangrijk voor het geval er iets gebeurd onder. En vergeet niet een helm te dragen, in veel landen is het dragen van een helm zelfs verplicht! Als je alles bij je hebt, is het tijd om te vertrekken! Fijne reis!