Home
Blog
Reisfotografie
8x Tips om de mooiste reisfoto's te maken

8x Tips om de mooiste reisfoto's te maken

2 minuten leestijd
8x Tips om de mooiste reisfoto's te maken

Wil jij al die geweldige reiservaringen op de beste manier vastleggen, maar weet je niet hoe? Rondreis.nl geeft je acht tips zodat je verzekerd bent van de mooiste reisfoto’s.

Sommige bestemmingen zijn zo mooi dat ze op een foto bijna niet vast te leggen zijn. Toch gaan wij je helpen om dit dus wel te doen! Met maar liefst acht tips helpen wij jou op weg om de mooiste reisfoto’s te maken. Als jij dan weer thuis bent, kun je nog eens nagenieten van alle mooie kiekjes en bijzondere plekken die jij hebt mogen ontdekken.

1. Licht is je grootste vriend

Zonsopgang en zonsondergang kunnen jouw foto net iets meer magie geven. Probeer om die reden eens extra vroeg of extra laat bij een toeristische attractie te zijn. En vergeet trouwens ook niet het gouden uur. Dat is een uur na de zonsopgang en een uur voor zonsondergang, wanneer het daglicht het mooiste is. Bijkomend voordeel? Minder toeristen op je foto waardoor je foto al snel beter wordt.

2. Laat het om de ervaring draaien

Fotograaf jij klakkeloos gebouwen en plaatsen die je hebt bezocht? Hou daar dan gelijk mee op. Jouw foto’s moeten niet alleen om een gebouw of plaats draaien, maar om een ervaring: jouw ervaring. Wat voel je op de plek? Wat doet het gebouw met je? Wat voor verhaal vertelt die bestemming? Sta hier eens vaker bij stil en neem die ervaring mee. Niet alleen leuk voor nu, maar ook voor de toekomst.

northern light
northern light

3. Zorg dat je een heleboel foto’s maakt

De uitdrukking ‘hoe meer hoe beter’ gaat zeker bij het maken van foto’s op. Houd je dus niet in en probeer zoveel mogelijk foto’s te maken tijdens het reizen. Achteraf kun je altijd nog een selectie maken en merk je gauw dat je minder foto’s overhoudt dat je in eerste instantie dacht.

4. Leer jezelf iets over compositie

De regel van drie, werken met lijnen en altijd een voor-, midden- en achtergrond hebben. Als dit je allemaal niets zegt, verdiep je dan eens een keer in de kunst van compositie. Wat maakt een goede foto geweldig? Waar kun je in de basis rekening mee houden? Experimenteer er op los en ontdek hoe je jouw foto’s door middel van goede compositie nog beter kunt maken.

travel photography
travel photography

5. Verander de hoek

Ga eens door je knieën, spreid je armen zo ver als je kunt of richt je camera op de lucht. Leer jezelf om te spelen met verschillende hoeken. Dit maakt je foto vaak wat speelser, anders en laat zien dat je buiten de gebaande paden kunt werken. Wie weet leg je op die manier wel een prachtig pareltje vast.

6. Houd de zon in de gaten

Probeer altijd natuurlijk licht op te zoeken als dit mogelijk is. Zorg ervoor dat je niet volledig in de zon fotografeert – en vooral niet tegen de zon in – aangezien dit vaak geen mooie plaatjes oplevert. Kijk dus goed waar de zon staat en pas daar je foto op aan.

photography local
photography local

7. Maak foto’s van de locals

Hoewel je graag wilt laten zien dat jij ergens bent geweest, kan het juist leuker zijn om niet jezelf, maar een local te fotograferen. Dit zorgt er vaak voor dat je de essentie van jouw bestemming vastlegt die je anders nooit vast had kunnen leggen. Je kunt bijvoorbeeld mensen fotograferen terwijl ze hun dagelijkse dingen doen, maar ook een close up van een local kan een gave foto opleveren. Vraag bij het laatste wel even toestemming, al is het met een knikje. Dat zou jij toch ook fijn vinden?

8. Neem de tijd

Bij het maken van reisfoto’s is het belangrijk dat je de tijd neemt. Op die manier ben je gegarandeerd van een bijzondere foto. Een fotowaardig moment dient zich soms op het gekste moment aan. Gun jezelf de tijd zodat jij daarbij aanwezig kunt zijn. Je bent immers op reis.

Meer blogs