Home
Blog
Algemeen
10x Dingen die iedereen herkent als je wel eens in dorms hebt geslapen

10x Dingen die iedereen herkent als je wel eens in dorms hebt geslapen

3 minuten leestijd
10x Dingen die iedereen herkent als je wel eens in dorms hebt geslapen

De één ervaart slapen in een dormitory als hemels, voor een ander is het een regelrechte hel. Deze tien situaties herinneren je direct aan een gedeelde slaapzaal.

De nacht doorbrengen met gemiddeld drie tot tien anderen in eenzelfde ruimte staat garant voor bijzondere belevenissen. Je ontmoet diverse mensen met ieder hun eigen normen, waarden en gebruiken. Als je alleen reist, is het een ideale manier om nieuwe reisvrienden te maken en te leren van andere culturen. Slapen in een dorm in plaats van een privé-kamer is tevens één van de makkelijkste manieren om geld te besparen tijdens je trip. Privacy en comfort worden daarbij voor de gelegenheid minder belangrijk. Welke van de volgende scenario’s herken jij?

1. Silence of the plastic bag

We hebben het over ‘slapen in een dorm’, maar over het algemeen zal je je definitie van een goede nachtrust moeten bijstellen. De lichtslapers onder ons zullen beamen dat de meest uiteenlopende geluiden, die je overdag amper hoort, ’s nachts oorverdovend hard klinken. Zo zijn plastic zakken bijvoorbeeld de slechtste uitvinding ever. Superhandig natuurlijk om je nog net niet geheel droge slippers en handdoeken in te bewaren. Ga deze alleen niet ’s nachts uit de tas ritselen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

2. Oordoppen: JA!

Is het niet een krakende tas, dan is het wel een piepend bed of een ronkende backpacker. Er is altijd wel iemand op de kamer die je met zijn gesnurk wakker kan houden. Het mannelijk geslacht is hier heer en meester in. Helemaal als er alcohol in het spel is. Oordoppen zijn dan ook een niet te onderschatten must-have! Een snore-dorm zou een gat in de markt zijn. Een top aanvulling in het rijtje female -, male - en mixed dorm, als je het ons vraagt!

3. Oogmasker: OOK!!

Wanneer je bang bent in het donker heb je niets te vrezen in een dorm. Gemiddeld gaat zo’n 35 keer het licht aan en uit gedurende de nacht. Backpackers die net zijn aangekomen met een late avondbus vinden hun weg in het nieuwe tijdelijke onderkomen, anderen komen de kroeg uit vallen of kunnen de WC niet vinden. Een oogmasker is naast oordoppen in deze dan ook geen overbodige luxe.

4. ‘Konijntjes wiebelen wiebelen’

De tijd dat je het fijn vond dat je moeder je in slaap wiegde ben je waarschijnlijk ontgroeit. Als je je ideale slaappositie gevonden hebt en het stapelbed ineens beweegt omdat je boven- of onderbuurman zich omdraait, wens je je weer even de armen van je mams. In het beste geval wiebelt het bed enkel vanwege het keren van een persoon. In extremere gevallen lig je eerste rang mee te genieten van een verdraaid ongemakkelijke sekspartij.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

5. Schoon, schoner, schoonst?

Niet iedereen heeft dezelfde hygiene-standaarden van huis uit meegekregen. Haren in doucheputjes en tandpasta-resten in de spoelbak zijn meer regelmaat dan uitzondering in de gedeelde badkamers. Ondanks dat in de meeste hostels een goed schoonmaakrooster gehandhaafd wordt, blijft het een gevalletje ‘een-schone-badkamer-begint-bij-jezelf'. Tip: pak slippers in voor onder de douche!

6. WC-potverdorie

In sommige hostels bevinden badkamers, met meerdere toiletten en douches, zich buiten de dorms. Wanneer de sanitaire voorzieningen echter in de kamer zelf aanwezig zijn, is er vaak maar één WC op vier tot zes man. Dit betekent ‘hold-on-tide' wanneer de grote boodschap dringt!

7. Wake me up before you go go

De vroegste vogel bepaalt het begin van de dag. Doordat de meesten met oordoppen in slapen, gaan wekkers langer dan normaal. De eerste wekker haalt meestal iedereen dan ook uit de diepste slaap. Als deze dan gevolgd wordt door ritselende plastic zakken en gerommel in kluisjes, kan je net zo goed zelf ook aan je dag beginnen. Slapen wordt ‘m niet meer.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

8. Ordelijke troep

Uit een tas leven gaat gepaard met de nodige chaos als je net dat ene shirtje aan wilt dat onder in je backpack zit. Een gemiddelde dorm ziet er dan ook vaak uit alsof een kledingbom ontploft is. Je standaarden in de categorie ‘opgeruimd’ heb je daarom regelmatig te hervormen. Maar ach, het heeft ook wel weer een charme natuurlijk om deze georganiseerde klerezooi te omarmen.

9. Schaamteloos de preutsheid voorbij

Wil je je pyjama aantrekken en is de badkamer net bezet? Dan kan je wachten totdat het kleinste kamertje vrij is of je gewoon ongegeneerd omkleden in het zicht van een ieder die het kan zien. Nou zijn de meesten tegenwoordig meer geïnteresseerd in hun smartphone dan een halfnaakte mede-backpacker. Voor jezelf heb je misschien echter een knop om te zetten, de preutsheid voorbij.

10. No privacy zone

Je bed is tijdelijk je enige territorium. In sommige doms heb je geluk en hangt er een gordijntje rondom, zodat je je toch een beetje kan afschermen. Over het algemeen is privacy echter iets wat je opgeeft zodra je een dorm binnenstapt. Daar staan dan natuurlijk wel de andere (bovenstaande en andere) verrijkende ervaringen tegenover.

Gerelateerde blogs