Je vindt er kilometers aan regenwoud, dichte jungle die wordt doorkruist door lange rivieren en bewoond door tal van tropische dieren en planten. Borneo is de groene gigant van Zuidoost Azië.
Wie aan Borneo denkt, denkt ongetwijfeld aan onherbergzaam en exotisch natuurgebied. Maar dit reusachtige eiland heeft meer. Paradijselijk stranden en eeuwenoude Dayan-cultuur bijvoorbeeld. Borneo is daarnaast het leefgebied van de orang oetan. Het is één van de laatste plekken waar deze prachtige beesten nog vrij door de jungle kunnen slingeren. Een bezoek waard dus.
Het eiland Borneo behoort tot de grootsten op onze aardbol; alleen Groenland en Nieuw-Guinea zijn groter. Het eiland is opgedeeld in drie stukken: Het grootste deel hoort bij Indonesië (Kalimantan) en Maleisië. In het noordwesten ligt echter ook sultanaat Brunei, een piepklein landje dat qua grootte vergelijkbaar is met Gelderland. Onderling zijn er nogal wat verschillen. Maleisische Borneo is inmiddels redelijk ingericht op toerisme, maar het Indonesische deel is nog vrij onderontwikkeld met grote stukken onontdekt oerwoud vol exotische planten en dieren. Rondreizen vraagt hier iets meer inspanning, maar daar krijg je wel lokale gastvrijheid en een uniek avontuur voor terug.
Borneo wordt gevuld met uitgestrekte regenwouden en indrukwekkende natuur, en de beste manier om het woeste binnenland te ontdekken is door een trekking te doen. Over het eiland zijn tal van wandelroutes uitgestippeld, waarvan de Cross-Borneo trekking de bekendste en meest intensieve is. Maar liefst drie weken duurt de uitputtingsslag die van west naar oost leidt, en over wegen, rivieren en dwars door de jungle gaat. Vanwege het ruige terrein en de onvoorspelbare weersomstandigheden is deze expeditie alleen geschikt voor ervaren en goed voorbereide avonturiers.
De orang oetan wordt met uitsterven bedreigd, en Borneo is één van de weinige plekken waar deze dieren nog in het wild leven. Kennismaken doe je in het Tanjung Puting National Park. Dit enorme nationale park meet 400.000 hectare en is de leefomgeving van de grootste populatie orang oetans ter wereld. Een groep van 6000 verweesde en gevangen genomen apen wordt hier liefdevol opgevangen en verzorgd. Het park dient als opvangcentrum waar ze worden getraind om weer in het wild te leven.
De enige manier om het park te bezoeken is per boot. Over het water kun je een fantastische tocht maken door de prachtige en uitgestrekte jungle. Onderweg zie je apen, krokodillen en tal van tropische dieren, en kun je uitstappen bij voederplekken en onderzoekscentra. Bekijk de moederapen die met hun baby's door de bomen slingeren, en hoe ze liefdevol bananen voeren aan hun kroost. Kun je niet genoeg krijgen van dit schouwspel? Doe jezelf dan een een groot plezier, en boek een meerdaagse riviercruise. In slaap vallen onder de heldere sterrenhemel en ontwaken door de geluiden van de jungle maken deze ervaring compleet.
De Dayak zijn de oorspronkelijke bewoners van Borneo en leven vooral in de binnenlanden van het eiland. De Dayak hebben een speciale band met het bovennatuurlijke, en stonden in het verleden bekend als koppensnellers. Tegenwoordig zijn ze vooral beroemd om hun eeuwenoude cultuur en tradities. De houtsnijwerken, sieraden en textiel zijn onderdeel van hun religie. Verspreid over het eiland vind je verschillende musea over de exotische stam, maar leuker is het om het Dayak-dorp Tanjung Isuy te bezoeken. Hier krijg je een kijkje in het leven van dit oeroude volk. Luister naar de medicijnmannen, bekijk de dansers in traditionele kledij en ga op zoek naar bijzondere souvenirs. Wil je blijven slapen? Doe dat dat in een traditionele long house, een huis op palen.
Behalve lange trektochten heeft Borneo ook de avontuurlijke reiziger een hoop te bieden. De vele rivieren zijn het perfecte decor voor een actief dagje op het water. De Amandit rivier in Loksado kun je bijvoorbeeld bedingen op een bamboe vlot, en nabij Gohong Rawai vind je uitdagende stroomversnellingen die zich uitstekend lenen voor een spectaculair raft-avontuur.
In het oosten van Borneo, net buiten de kust, ligt een groep van 31 eilandjes: de Derawan Archipel. Deze tropische eilandjes met hun witte zandstranden zijn uniek in Borneo, en worden omringd met prachtig koraal en helderblauw water vol tropische vissen. Het is daarom de ideale plek om te duiken of snorkelen. Je komt hier honderden verschillende soorten vissen en koraal tegen, en je hebt zomaar kans om een school barracuda’s of een zeeschildpad te spotten.
Vanwege hun tropische karakter zijn de eilandjes bovendien ook een prachtige plek voor een rustige strandvakantie.
Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Borneo. Reizen doe je via de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur of via het Indonesische Jakarta. Prijzen voor een retourtje naar één van deze steden schommelen tussen de € 500 en € 900, afhankelijk of je voor een directe vlucht kiest of nog ergens een tussenstop maakt.
Vanaf Jakarta en Kuala Lumpur kun je vervolgens een korte vlucht nemen naar een van de vliegvelden op Borneo. Dat kan vaak al voor een paar tientjes. Ben je van plan om op eigen houtje te gaan rondreizen? Houd er rekening mee dat het vervoer op het Indonesische deel van Borneo nogal een uitdaging kan zijn. Het slimst is om via een lokaal reisbureau vervoer te regelen, aangezien de routes en prijzen constant veranderen.
De rondreis naar Sumatra, Java en Bali. 3 totaal verschillende eilanden.
Van authentiek en heel mooi (Sumatra) maar arm naar rijker (Java) en Westers (Bali).
De vorige reviews gaven aan dat er heel weinig vrije tijd was. Maar dat is totaal niet waar. We waren heel dikwijls al tamelijk vroeg in het hotel en nog tijd over (soms zelfs nog veel). Het was een rustige reis. Veel op de bus. Soms te veel. Voor ons mogen de dagen zelfs meer gevuld zijn met nog bezoeken. Al die vrije tijd in hotels is echt niet nodig, er is ofwel geen zwembad of het hotel ligt ergens waar je nergens terecht kan voor een avondwandeling of een stadsbezoek.
Umud was zeker de moeite niet om om te rijden. Misschien beter iets anders bezocht in Bali. (mogelijkheden genoeg)
Bromo vulkaan was heel vroeg opstaan maar het was meer dan de moeite!!
Hotels waren allemaal goed. Alle lunches inbegrepen, wat een heel goed concept is. Echt goed georganiseerd.
.
Sativa Sanur cottages erg heerlijk om daar te vertoeven. Ubud vind ik is een plek die je gezien moet hebben leuke restaurants, kraampjes, yoga, massages. Kuta is erg levendig, anders maar zeker ook erg leuk, zeker leuk voor de jeugd of als je van surfen houdt. De gehele kustlijn tot aan Seminyak vind ik tof. Sanur zelf is ook een goede plek maar toen wij er waren te rustig. Monkey forest in Ubud is leuk om doorheen te lopen, downhill fietsen door de dorpjes, surfles Maar het leuke aan Bali vind ik eigenlijk het onverwachte het gewoon te laten gebeuren wat er op je pad komt. Aardige mensen.
Prachtig land met een prachtige cultuur en natuur, bijzonder lieve mensen en vooral het superheerlijke eten.
Op iedere hoek van de straat zijn er prachtige tempels te bewonderen. We hebben een thee en koffie proeverij gehad met een adembenemend uitzicht. Ook konden we tussen de apen rondlopen in het apenwoud. De traditionele dansen zijn een absolute must-see. En nog als laatste tip: begin niet meteen met het eten van het hete voedsel, maar bouw dit langzaam op!
Veel gaan surfen op Bali. Daarna de Rinjani vulkaan gaan beklimmen op Lombok en heerlijk tot rust gekomen op de Gili eilanden. Ik zou iedereen deze reis aanraden. Ik kan ook niet wachten om weer terug te kunnen zodat ik meer van dit prachtige land kan zien. Indonesië heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen en ik heb nog maar een klein gedeelte ervan gezien!
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar Indonesië