De tot de verbeelding sprekende hoofdstad van Bulgarije is een smeltkroes van verschillende culturen. De overblijfselen uit vroegere tijden zijn enorm. Sofia is gelegen aan drie zijrivieren van de rivier Iskâr (de Vladayska, Perlovska en Erna). De stad ligt vrij hoog (op 550 meter boven zeeniveau) aan de voet van het massief van Vitosia in het Sofiabekken. Al in de tijd van de Romeinen was Sofia een veelbezocht handelscentrum, want het ligt precies op de kruising van het verkeer richting Donaugebied, Egeïsche Zee, Centraal-Europa en de Zwarte Zee. Uit deze tijd zijn nog wat overblijfselen te vinden, evenals uit de grijze periode van het communisme. Vandaag de dag is Sofia het drukke politieke, economische en culturele centrum van Bulgarije. Leef je uit in de winkelstraten, mooie tuinen en parken en bezichtig de vele imposante kerken.
Vlakbij Isperith, in het noordoosten van Bulgarije, ligt het natuurreservaat Sborianovo. Hier vind je een flink aantal bijzonder planten en dieren, maar ook de nodige overblijfselen van de Thraciers. Dit volk vestigde zich als een van de eersten in Bulgarije. Verder bevat het reservaat meer dan 140 monumenten van archeologische of culturele aard. De wereldberoemde Svestari Royal Tombe is er eveneens te vinden. Deze tombe wordt door UNESCO beschermd.
Centraal in Bulgarije ligt in de omgeving van Kazanluk de Rozenvallei, dé romantische plek voor geliefden. Het landschap wordt, zoals de naam al doet vermoeden, bepaald door de vele rozen die er groeien. Hiervan wordt ook de beroemde rozenolie gemaakt, een bekend Bulgaars exportproduct. Uitlopers van het Balkangebergte en de Sredna Gora omgeven de Rozenvallei en dragen bij aan het idyllische plaatje. Bulgarije staat bekend om zijn vele kloosters (bijna 160 in totaal). Het Rilaklooster is verborgen in de wilde natuur van het Balkangebergte en is goed te bereiken vanaf de Rozenvallei.
De naam Deaf Stones verwijst naar een mysterieuze rotspartij in het zuiden van Bulgarije. De rotsen zelf zijn niet zo bijzonder, maar de vele grote gaten die er in zitten wel. Niemand weet namelijk hoe die daar gekomen zijn en wat ze betekenen. Feit is wel dat er door de gaten een aantal kleine kamertjes zijn gemaakt in de rotsen. Aan het einde van de bijzondere rituele trap is een oeroude heilige kamer te zien, wat vermoedelijk ooit een graftombe is geweest.
Tussen 101 en 106 na Christus was Nikopolis ad Istrum een belangrijk bevoorradingspunt voor de Romeinen die richting Constantinopel gingen vanuit het gebied rond de Adriatische Zee. Nu zijn er nog ruïnes te bezichtigen uit deze oud-Romeinse en vroeg-Byzantische periode. Ze liggen bij het dorp Nikup en de stad Veliko Turnovo.
Meer weten over reizen naar Bulgarije?
Bekijk hier alle informatie